Mina tankar om valpuppfödning

Först och främst vill jag poängtera att allt när det gäller valparna sker med tikens godkännande. Känner hon sej stressad av något så tas alltid hänsyn till det.

När det är tid för tiken att valpa så har hon alltid varit med på en förlossning tidigare så lukterna och ljuden är bekanta. Allt inriktas på att det ska vara lugnt runt henne och att tillfredsställa hennes önskningar om sällskap mm

När valparna väl är födda så får flocken komma in och hälsa. De brukar alltid vara väldigt försiktiga och hänsynsfulla. Från och med nu så har valparna en krets av försvarare, lekledare och barnvakter som heter duga. Detta gäller både hanar och tikar. Hanarna har visat sej vara väldigt duktiga med valparna och deltar i all vård av dom.

Mina valpar hanteras från dag 1, jag vill att de ska uppfatta doften av människa som trygghet redan långt innan övriga sinnen börjar fungera. De vägs varje dag och från dag 3 påbörjas Biosensorsystemet. Detta syftar till att stärka psyke, immunsystem mm. http://www.heritagegoldens.com/biosensor.pdf

När valparna nått ca 2 veckors ålder så börjar de få smakportioner av färskfoder. Jag vill gärna att de börjar äta så tidigt de kan för att avlasta tiken lite. Strax därefter börjar de flytta ut i köket på dagarna för att vara med. De halkar runt ibland men i mina ögon gör detta att deras styrka ökar väldigt fort. De börjar efterhand att utforska hemmet. Eftersom de inte hindras av en hage så blir utflykterna längre och längre efterhand. När sen den tid infinner sej att de är mogna att följa med flocken ut så är det ok. Avståendet från dörren utökas ganska snart och rutiner börjar infinna sej. De vuxna går ut när de har ätit alltså gör valparna det också.

Jag brukar också be de blivande valpägarna att komma på vad de ska kalla valparna för så fort de kan. Detta för att jag sen kan påbörja inkallningsträning och detta går otroligt fort i den här åldern. De har även halsband på för att detta ska vara en vana och inte utgöra ett problem i koppelträningen.

Jag har trappa upp till säng och soffa, det tar inte våldsamt lång tid innan valparna upptäcker detta och det blir populärt att vara nära.

Att åka bil börjar tidigt. Jag har provat med valpar från en linje som brukar vara åksjuka att ta dom med ofta och tidigt och det har visat sej vara mycket effektivt.

De får också stifta bekantskap med barn, höga ljud och främmande miljöer. Både tillsammans med mamma och/eller en annan trygg medlem ur flocken.

Härifrån levereras inga valpar förrän de är 10 veckor, erfarenheten har visat mej hur mycket den extra tiden i flocken är värd för deras framtid. Men naturligtvis är du/ni som blivande valpägare välkommen både för att umgås med valpen och för att ställa alla frågor du/ni har. Just nu kan jag tyvärr bara erbjuda besök utomhus pga COVID 19.

Som ni kanske förstår lägger jag enormt mycket tid på valparna och försöker utsätta dom för olika saker i en trygg omgivning. Allt för att ni som valpköpare ska få en valp som är så trygg som det bara går.

Precis som med det jag skrev om min avel är detta mitt sätt att föda upp valpar på. Det är verkligen inte menat som någon form av kritik mot någon annan. Var och en gör det som är rätt för dom.

Spetspatrullens Marco Polo med Spetspatrullens Lady Sunshine här 3 veckor gammal