Min tanke med min avel

Först och främst vill jag poängtera att det här är mina tankar och min filosofi. Inte ett försök att svartmåla andra. Var och en gör på sitt sätt och det är INTE min sak att döma.

När jag startade min kennel 2009 så hade jag två saker som jag var fast besluten att uppnå. Jag skulle lära mej genetik och jag skulle undvika inavel. Genetikintresset har utvecklats till en egen databas med över 3000 individer registrerade.

Eftersom jag har en ras som är väldigt gammal så försöker jag se det som om jag förvaltar min del av rasen och det är min skyldighet att lämna den vidare oförändrad eller bättre.

Jag vill ha hundar som är funktionella, med driv och med de ursprungliga egenskaperna kvar. Men först av allt så vill jag ha genetiskt friska hundar. Så jag använder alla de olika varianterna för att försöka hålla mina linjer fria från skadliga anlag. Jag letar hundar över hela världen för att kunna fortsätta med min målsättning. Jag skriver försöker för att jag är väl medveten om att det förr eller senare kommer info där även mina linjer berörs. Då får jag ta ställning till vad jag ska göra då.

Mindre anmärkningar på ögonen som inte på något sätt skadar hunden är ok för mej bl a lindrig Distiasis (några få ögonfransar felplacerade) och lindrig irir-iris ppm . Men jag ser helst att ögonen är UA.

Vad det gäller patella (knäskålen) så tänker jag lite olika mellan hanar och tikar samt även mellan Klein och Mittel. Tikar och hanar i Mittelstorlek ska vara 0/0 alltså knäskålen ska inte kunna luxera (gå ur led), Kleinhanar gäller det samma sak för men för Kleintikar kan jag acceptera 0/1 eller 1/1 men inte mer.

Min sista önskan (krav) är att hunden ska ha uppnåt minst CK (certifikatkvalité) på utställning. Då anses de så rastypiska att de kan bli utställningschampions.